•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Kahve... | İZMİR DİYETİSYEN

    Kahve...
    20 Temmuz 2016
    Nullam euismod commodo

    BİR FİNCAN KAHVENİN VÜCUDUNUZA 40 YILDAN FAZLA HATIRI VAR…

     

    Danışanlarıma günde 2 fincandan fazlasını tüketmemelerini önerdiğim kahveyi son zamanlarda günde 5-6 fincana kadar çıkınca uykusuzluk, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi şikayetler ortaya çıkınca size ve kendime kahve hakkında söylemem gerekenler olduğunu düşündüm ve başladım yazmaya.

    Biliyorum kafanızda kahve ile ilgili birçok soru dolaşıyor. Haydi bu soruları beraber cevaplayalım…

     

    1. Diyet Yapan Kişilerin Kilo Kontrol Sağlamasında Kahvenin Etkisi Nedir?

    Yapılan son çalışmalarda günlük 1-2 fincan kahve tüketiminin metabolizma hızını ’a kadar arttırmanda etkili olacağı yönünde. Yani gün arasındaki molalarınızın birisinde 1 fincan kahve ile dinlenebilirsiniz. Ancak kahvenin içerisinde bulunan kafein ve tanen gibi karaciğerimizde metabolize olan maddelerin karaciğeri yorup yağ yakımını baskılamaması için günde en fazla 2-3 fincan tüketmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise çözünebilir kahvelerin içerdiği katkı maddesini almamak adına makina veya Türk Kahvesi tüketmeniz.

     

    2. Kansere Sebep Mi, Engel Mi?

    Danışanlarımdan en sık duyduğum sorulardan birisi ise : Kahvenin kansere sebep olup olmadığı. Kahvenin 1 fincanında ortalama 150-550 mg antioksidan bulunmaktadır. Siyah Çay, Yeşil Çay ve Beyaz Çay gibi içeceklerden de alabileceğimiz antioksidanlar vücudumuzun en cesur savaşçılarıdır. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girer ve hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme yani tümör oluşturma risklerini ve hücre yıkımını da azalttır. Böylece daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayatın kapılarını açar. Yani kısaca kahve antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir.

     

    3. Spor Öncesi Tüketimi Yağ Yakımını Hızlandırır Mı?

    Yapılan son çalışmalarda spor öncesi kafein tüketiminin yağ yakımını -15 oranında arttırdığını gösteriyor. Nasıl mı? Kahve, kanda dolaşan yağ asitlerinin artmasına sebep oluyor. Böylece spor yapan kişinin daha uzun sure performans göstermesine yardımcı oluyor.

    Kahveyi spor öncesi mi, sonrası mı içelim derseniz; tercihim öncesi tüketilmesi çünkü içerisindeki kafeinin algı düzenleyici yapısı, beyne giden sinir algılarını uyarıp uyandırır. Tabi ki içtiğiniz kahvenin sertliği de çok önemli. Gün içerisinde tükettiğiniz kahveler az kavrulmuş yani hafif vey aorta sertlikte, spor öncesi tükettikleriniz ise daha fazla kavrulmuş sert kahveler olmalıdır.

     

    4. Tip II Diyabet Riskini Azaltır Mı?

    Son dönemde özellikle genç danışanlarımda en sık rastladığım hastalıklardan birisi haline gelen diyabet (şeker hastalığı) Dünya’da yaklaşık 300 milyon kişinin yakalandığı çağımızın salgın hastalığı diyebiliriz. Amerika’da 400.000 kişi üzerinde yapılan dev bir çalışmada kahve içen bireylerin diyabet riskinin %7 daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

     

    5.Kahve Kalp Hastalığı Riskini Arttırır Mı?

    Kahvenin kalp-damar sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dair söylentiler olmasına ragmen henüz kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Ancak kahvenin hazırlanış şekli kalp sağlığı ile yakından ilgilidir. Filtre edilmemiş kahvenin içerisinde diterpene adı verilen madde kolesterol seviyesini arttırabiliyor. Dolayısıyla filter kahveyi kağıt süzgeçten geçirerek diterpene maddesinden ayrıştırmalısınız.

     

    6. Karaciğeri Yorar Mı, Korur Mu?

    Yapılan çalışmalarda günde ortalama 3 fincan kahve tüketiminin siroz riskini %80 azalttığını görüyoruz. Fakat yazının yukarısında da belirttiğim gibi 3 fincandan fazlası karaciğeri yoracaktır.

     

    7. Parkinson ve Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltır Mı?

    Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra en sık görünen nörolojik hastalıktır. Amerika’ da yapılan son araştırmalarda düzenli kahve tüketen bireylerin Parkinson ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin %31 daha az olduğu tespit edilmiştir. Fakat aynı çalışma sonucunda kafeinsiz kahve tüketenlerde aynı sonuç elde edilmemiştir. Dolayısıyla kahvenin içerisinde bulunan kafeinin koruyucu etki sağladığını söyleyebiliriz.

     

    8.Depresyon ve Yeme Bozukluğu Riskini Azaltır Mı?

    Kahvenin içerisinde birçok biyoaktif madde vardır ve bunların en temeli; kafeindir. Kafein Dünya’da en sık kullanılan psikoaktif maddelerden birisidir. Kafein, adonesin isimli nörotransmitteri engeller ve dopamin ve noradrenalin gibi maddelerin etkinliğini arttırır. Böylece depresyon ve yeme bozuklukları riskinin azalmasına katkı sağlar.

     

    Kahve yararlı mı, zararlı mı diye pekçok konuya değindiğimize gore miktar belirlemekte fayda var. Sağlıklı bir yetişkinin günlük maximum 300-400 mg kafein hakkı olduğınu göz önünde bulundurursak 3 fincanı geçmemenizi tavsiye ederim. Çünkü kafeinin fazla tüketimi kalp ritminin bozulmasına ,tansiyonun yükselmesine, kafien bağımlılığına ,uyku düzensizliğine ve anksiyete bozukluğuna sebep olmaktadır. Yani kısaca herşeyin olduğu gibi kahvenin de azı karar, çoğu zarar…

     

    Not: Çocuklarda, hamilelerde ve yüksek tansiyon hastalarında kullanımına dikkat edilmelidir.

     

    BUKET ADANÇ
    • Diyetisyen Buket ADANÇ 19 Ağustos 1988 tarihinde Ankara’da doğdu. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu...


    • E-BÜLTEN
    • E-Bülten'e katıt olarak sitemizdeki son güncellemelerden haberdar olabilirsiniz...

    ADRES
  • Talatpaşa Bul. Aydınlı Apt. No:36 K:5 D:10 Alsancak /iZMİR
  • Pzt
    09.00 - 20.00
    Salı
    09.00 - 20.00
    Çar
    09.00 - 20.00
    Per
    09.00 - 20.00
    Cuma
    09.00 - 20.00
    Cmrt
    09.00 - 20.00
    Paz
    Tatil