•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Gestasyonel Diyabet Hakkında Merak Edilenler | İZMİR DİYETİSYEN

    Gestasyonel Diyabet Hakkında Merak Edilenler
    20 Temmuz 2016
    Nullam euismod commodo

    Gestasyonel diyabet; hamilelik öncesi şeker hastası olmayan ve gebeliğin 6. ayından sonra başlayan şeker hastalığıdır.

    Hamile bayanların %5 inin karşı karşıya kaldığı gestasyonel diyabetin son yıllarda görülme sıklığı gittikçe artmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden birisi kadınların artık daha ileri yaşlarda doğum yapmasıdır. Tabi ki gebelik şekerinin ortaya çıkmasının tek sebebi doğum yaşı değil. Eğer ailenizde diyabet (şeker) hastalığı varsa sizin de genetik olarak yatkınlığınız var demektir. Bu nedenle mutlaka gebelik sürecinde doğru beslenmeyi öğrenmeniz gerekli. Neden mi? Çünkü gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden birisi de hamilelik sürecinde sağlıksız ve aşırı miktarda yemek yemektir. Sağlıklı gebelerde bebek büyümek için annenin kanından glikoz çeker. Bu nedenle hamilelerin kan şekeri düşük olur. Fakat hamileliğin dördüncü ayından sonra bebek eşi dediğimiz plasentadan salgılanan kadınlık hormonu ve çeşitli büyüme hormonları gebede insülin direncini artırır. Bu dönemde düzensiz ve ölçüsüz yemek yiyen, pankreasında yeterli insülin deposu bulunmayan ve şeker hastalığına genetik yatkınlığı olan kadınlarda gebelik diyabeti açığa çıkar. Gebe kadınlarda şeker hastalığı altıncı aydan itibaren kontrol edilir. Ailesinde şeker hastalığı olanlar, ileri yaşta gebe kalanlar, tüp bebek tedavisi görenler,bir önceki doğumunda 4 kg üzerinde bebeği olanlar,polikistik over sendromu olanlar, amniyon sıvısı normalden fazla olan gebeler ve aşırı kilolularda testler daha erken yapılmalıdır.

    Peki bu durum hamilelik sürecinizi nasıl etkiler? Kan şekerinin düzenlenemediği veya gestasyonel diyabet teşhisinin konulamadığı durumlarda doğum travması riski, sezaryen ile doğum yapma ihtimali, bebeğin doğum sonrası sağlık durumunun olumsuz etkilenmesi ihtimali sağlıklı hamilelere oranla fazladır. Fakat bu olumsuzluklar, kan şekeri kontrolünüzü sağlanmanız ile önlenebilir.

    Eğer sizde gebelik sürecinde kan şekerinizin yüksek olduğundan endişe ediyorsanız aşağıdaki belirtilere göz atmalısınız.
    • Sık terleme ve titreme atakları yaşıyorsanız,
    • Ağızda kuruma hissi oluyorsa,
    • Çok fazla su içme ve buna bağlı olarak sık idrara çıkma,
    • El, ayaklar, dudak kenarlarında karıncalanma hissi varsa, gebeliğinizin 24–28. haftalarında doktorunuz şeker yükleme testi (GTT-Glikoz Tolerans Testi) yaptırmayı ihmal etmeyin.

    BESLENMENİZLE KAN ŞEKERİNİZİ DENGENİZİ SAĞLAYABİLİRSİNİZ

    Enerjinizi Doğru Ayarlayın: Gebelerin çift canlı olduğu ve ölçüsüzce yemek yemesi inanışına kulak asmayın. Gereğinden fazla alınan enerji bebeğe değil size yağ olarak depolanıyor. Ayrıca gün içerisinde aldığınız enerjinin %50-55 inin karbonhidratlardan, -20 sinin proteinden ve %25-30 unun yağdan gelmesi kan şekerinizin düzenlenmesi için çok önemlidir.

    Basit Karbonhidratlara Dikkat: Kan şekerinizin aniden yükselmesini engellemek için meyve suları,gazlı içecekler,hamur işleri,bisküvi ve şekerlemelerden uzak durmalısınız.
    Günde En Az 6 Öğününüz Olsun: Kan şekeri düzeyinize göre günde 3 ana,3 ara öğün yapmalısınız. Eğer kan şekeri düzeyiniz hala dengesiz seyrediyorsa ara öğün sayınızı arttırabilirsiniz. Çünkü uzun süre aç kalmanız durumda kan şekeriniz düşer ve ardından dokular parçalanarak enerjiye çevrilir. Bu sırada kanda atık madde olan keton cisimleri dolaşmaya başlar. Bu durum annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler.
    Glisemik İndeksi Düşük Besinler Diyabet Dostudur: Glisemik indeks; besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır. Bu yüzden glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeniz çok önemlidir. Özellikle kuru meyveler,incir,üzüm,kavun,kayısı gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri ufak porsiyonlarda ve yanında ceviz,fındık,badem gibi yağlı tohumlarla veya süt ürünleri ile birlikte tüketilmelisiniz. Ekmek tercihinizi beyaz ekmektense tam tahıllı,çavdar veya yulaf ekmeğinden yana kullanmanız hem kan şekeriniz hem de B grubu vitaminleri açısından destek sağlar. Sebzeler hepimiz için en masum görünen yiyeceklerdir. Fakat havuç,pancar gibi sebzelerin özellikle pişirilmesi ile glisemik indeksleri yükselir. Bu nedenle aşırı miktarlarda tüketmemeye özen gösterin.

    Gestasyonel diyabet ile karşı karşıya kalan gebelerin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi ve bebeğin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için doğru beslenmesi çok önemlidir. Bu nedenle hamilelik döneminde sizde bu problemi yaşıyorsanız mutlaka beslenme uzmanından yardım almalısınız.

     
     
    BUKET ADANÇ
    • Diyetisyen Buket ADANÇ 19 Ağustos 1988 tarihinde Ankara’da doğdu. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu...


    • E-BÜLTEN
    • E-Bülten'e katıt olarak sitemizdeki son güncellemelerden haberdar olabilirsiniz...

    ADRES
  • Talatpaşa Bul. Aydınlı Apt. No:36 K:5 D:10 Alsancak /iZMİR
  • Pzt
    09.00 - 20.00
    Salı
    09.00 - 20.00
    Çar
    09.00 - 20.00
    Per
    09.00 - 20.00
    Cuma
    09.00 - 20.00
    Cmrt
    09.00 - 20.00
    Paz
    Tatil