•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Dikkat Bebek Var! | İZMİR DİYETİSYEN

    Dikkat Bebek Var!
    20 Temmuz 2016
    Nullam euismod commodo

    Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden beri yedikleriniz sizin için daha önemli olmaya başladı. Artık yiyeceklerinizi seçerken özellikle bebeğin gelişimine ve sizin sağlığınıza olumlu katkı sağlayacak besinleri tercih etmeye başladınız. Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor. Peki ya bu dönemde tüketirken dikkat etmeniz gereken besinleri biliyor musunuz?

    Bazı peynir çeşitleri
    Camembert, Brie ya da chevre (Keçi sütüyle üretilmiş bir peynir türü) ve rokfor peynirlerinde, pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan bir bakteri olan listeria bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir.

    Çiğ ya da az pişmiş yumurtalar 
    Çiğ yumurta ve çiğ ya da az pişmiş yumurta içeren yemekler zehirlenmeye sebep olacak salmonella bakterisini içerir. Bu nedenle gebelik döneminde,mayonez gibi çiğ yumurta içeren besinleri tüketmemeye özen göstermelisiniz.

    Çiğ ya da az pişmiş et 
    Özellikle kümes hayvanlarının etlerini tüketirken iyi pişmiş olması çok önemlidir. Salam,sucuk,sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketimi gebelik dönemi önerilmez. Özellikle çiğ ette bulunan toksoplazma isimli bakteri,düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Ayrıca çiğ ete dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın, buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin. Çiğ yiyecekler, zehirleyici olabilir bu yüzden yenmeye hazır yiyeceklerden her zaman ayrı tutulmaları gerekir.

    A vitamini içeren destek ürünleri
    Gebelik sürecinde yeterli ve dengeli beslendiğiniz takdirde tablet olarak vitamin kullanmanıza gerek kalmayabilir. Eğer gebelik öncesi beslenmenizin yetersiz olduğunu ve vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz. Çünkü A vitamini ve D vitamininin fazlası toksik etkiye sebep olmaktadır.

    Bazı balık türleri
    Hamilelik süresince balık türlerinin bazılarını çok sık yememeniz, bazılarını ise hiç yememeniz gereklidir. İçindeki civadan nedeniyle ton balığını haftada 140 gr dan fazla tüketmemeniz gerekir. Çünkü civanın fazla tüketilmesi, bebeğin sinir sistemi gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca civa içeriği yüksek olan ve besin zehirlenmelerine neden olan campylobacter ve listeria gibi bakterileri barındıran kalamar,karides,midye gibi balıklar ve sushi gibi çiğ olarak tüketilen balıklardan da uzak durulması gerekir.

    Bitki çayları

    Bitki çayları: Özellikle papatya,adaçayı gibi alerjenik özelliği yüksek olan bitki çaylarının tüketimi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir.

    Hazır gıdalar
    Katkı maddeleri içeren gıdalar, dondurulmuş yiyecekler ve açıkta satılan ürünlerin tüketilmesi sakıncalıdır.

    Tuz
    Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görmesine neden olabilir.

    Maydanoz
    Fazla maydanoz tüketimi erken doğuma ve düşük riskine sebep olabilir.

    Alkol ve kafein 
    Gebeliği sırasında alkol kullanan annelerin bebeklerinindoğum ağırlığı diğer bebeklere göre daha düşüktür. Ayrıca küçük kafa, kalp bozuklukları ve göz kapağı anomalileri gibi çeşitli kusurlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum Fetal Alkol Sendromu olarak adlandırılır. Bu çocukların çoğunda büyüdükçe zeka geriliği ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir.

    Günlük yaşantınızda kafein içeren besinleri olabildiğince az kullanmaya özen gösterin. Kafein; kahve, çay,kola, çikolata, bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde bulunur.
    Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşmaktadır. Günde 300 mg.’dan fazla kafein almamanız gerekir. Aşırı kafein alımı, bebeklerin doğum ağırlıklarının az olmasına,gelişim geriliğine ve hatta düşüğe neden olur.Ayrıca fazla miktarda alınan kafein demir emilimini engelleyerek annenin ve bebeğin demir eksikliği yaşamasına neden olur.

    Aşağıdakilerin her biri yaklaşık 300 mg. kafein içermektedir.
    • 3 fincan hazır kahve
    • 3 fincan çekilmiş kahve
    • 6 fincan çay
    • 8 kutu kola
    • 4 kutu enerji içeceği
    • 8 parça sade çikolata barı
    Sütlü çikolatadaki kafein miktarı, sade çikolatadakinin yarısı kadardır.

    Bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunur. Bu nedenle gebelik süresince mümkün olduğu kadar az ilaç kullanmaya özen gösterin. Çok acil durumlarda mutlaka doktorunuza danışın.

    BUKET ADANÇ
    • Diyetisyen Buket ADANÇ 19 Ağustos 1988 tarihinde Ankara’da doğdu. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu...


    • E-BÜLTEN
    • E-Bülten'e katıt olarak sitemizdeki son güncellemelerden haberdar olabilirsiniz...

    ADRES
  • Talatpaşa Bul. Aydınlı Apt. No:36 K:5 D:10 Alsancak /iZMİR
  • Pzt
    09.00 - 20.00
    Salı
    09.00 - 20.00
    Çar
    09.00 - 20.00
    Per
    09.00 - 20.00
    Cuma
    09.00 - 20.00
    Cmrt
    09.00 - 20.00
    Paz
    Tatil