•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Buğdayın Hazinesi; Buğday Ruşeymi... | İZMİR DİYETİSYEN

    Buğdayın Hazinesi; Buğday Ruşeymi...
    20 Temmuz 2016
    Nullam euismod commodo

    Buğday ruşeymi ile tanışmama, yıllar önce staj yaptığım özel bir hastanede Amerikalı bir danışanım vesile oldu. Amerikada kahvaltılık gevreklere, ekmeklere ve pek çok unlu gıdalara ilave edilen buğday ruşeymi henüz Türkiyede fazla bilinmiyordu. Şimdi ise ben ve pek çok meslektaşımı diyet menülerinin baş tacı…

    Çok değerli bir besin olmasının sebeplerinden en önemlisi; bir ton buğdayın işlenmesinden bir kilogram elde edilmesidir. Çünkü buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı da diyebiliriz. İçerisinde yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini bulunur. Folik asit ve demir ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir ve yüksek miktarda lif içerir. Buğdaya göre daha yüksek oranda protein içeriği vardır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8’ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır. Ayrıca çinko, manganez ve krom gibi mineraller yönünden de oldukça zengindir.

    Gelelim Faydalarına;
    İçeriğinde cildin yaşlanmasını geciktirici E vitaminiyle birlikte hücreleri güçlendirme özelliğinden dolayı cildi güzelleştiriyor.
    Lif içeriği sayesinde konstipasyon(kabızlık) problemini önlüyor.
    Vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlayarak bağışıklık sistemini destekliyor ve kanseri önlüyor.
    Koroner kalp riskini azaltıyor.
    Kan pıhtılaşmasını önlüyor ve diyebetli hastalarda damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı oluyor.
    Kansızlığı önlemede yardımcı.
    Sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlıyor.
    Gözde katarakt oluşumunu geciktiriyor.
    Doğal afrodizyak özelliği gösteriyor.

    Sizlere iyi bir haberim var, artık buğday ruşeymi marketlerde bile kolayca bulunuyor. Toz halinde satılıyor ve hemen her yiyeceğe ekleyebilir, vitamin ve mineraller açısından zenginleştirebilirsiniz. Ama özellikle ara öğün olarak tüketilen yoğurt veya süte, ekmek ve unlu gıdalara, ev yapımı köftelere, kahvaltılık gevreklere , salata ve çorbalara çok yakışıyor.

    Kimler tüketmeli? Bence herkes… Ama özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar, 8. aydan itibaren bebekler ve hamileler için olmazsa olmazım. Özellikle bebeklerin 6. aydan sonra tam tahıllar tüketmesi gerekir. Beyaz pirinç unu veya nişasta gibi boş enerji kaynakları yerine iyi bir alternatiftir.

    İçindeki doğal yağlar nedeniyle tam tahıllar işlenmiş muadillerine göre çok daha çabuk böceklenir. Bu nedenle açtığınız paketi cam kavanozda ağzı sıkıca kapatılmış şekilde muhafaza ediniz…
    DİYETİSYEN BUKET ADANÇ

     
    BUKET ADANÇ
    • Diyetisyen Buket ADANÇ 19 Ağustos 1988 tarihinde Ankara’da doğdu. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu...


    • E-BÜLTEN
    • E-Bülten'e katıt olarak sitemizdeki son güncellemelerden haberdar olabilirsiniz...

    ADRES
  • Talatpaşa Bul. Aydınlı Apt. No:36 K:5 D:10 Alsancak /iZMİR
  • Pzt
    09.00 - 20.00
    Salı
    09.00 - 20.00
    Çar
    09.00 - 20.00
    Per
    09.00 - 20.00
    Cuma
    09.00 - 20.00
    Cmrt
    09.00 - 20.00
    Paz
    Tatil