•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • İzmir Diyetisyeninden Pratik Tarifler; Kombu Çayı | İZMİR DİYETİSYEN

    Dyt.Buket Adanç - Online Diyetisyen Online Diyet Programı ve Listesi  İzmir Diyetisyeninden Pratik Tarifler; Kombu Çayı

    İzmir Diyetisyeninden Pratik Tarifler; Kombu Çayı

    KOMBU ÇAYI
    Kombu çayı fermente edilmiş ve ilaç olarak kullanılan bir çeşit çaydır. Kombucha denilen mantardan elde edilen çay, Doğu Asya’da yaygın iken 19.yy başlarında Almanya’ya Rusya’dan ulaşarak Avrupa’ya yayılmış.
    Kombucha mantarı düz bir diske benzeyen ve etrafında jelatinimsi bir zar vardır. Bu mantar çay ve şeker bulunan bir kapta sürekli yaşar ve ayrıca üremesi devam eder. Mantar kabın her tarafına yayılır, sonrasında kalınlaşmaktadır.
    Evde bu çayı yapmak çok kolay. Bunun için yapmanız gerekenler;
    1. Kombucha kültürü (mayası)
    2. 3 litre su
    3. 6 çay kaşığı dolusu siyah çay veya yeşil çay (ya da 10 poşet)
    4. 1.5 su bardağı toz şeker
    Hazırlanışı ise;
    İlk başta su kaynatılır. Kaynarken içerisine şeker eklenir ve 5 dakika daha kaynatılması sağlanır. Sonrasında ocağın altı kapatılır. Çay üzerine ilave edilir. Ardından demlenmesi için 15 dakika beklenir. 15 dakika sonra çaylar temiz bir kaşıkla alınır, soğumaya bırakılır. Hazırlanan çay, cam bir kavanoza konur ve oda sıcaklığına gelince, kombucha mayası üzerine bırakılır. Kavanozun üzerine tülbent gibi hava alabilecek ya da peçete ile örtülür ve etrafına lastik geçirilir.
    Çayın içindeki maya 4.gün sonunda şıra, 7.gün sonunda şampanya, 10.gün sonunda sirke tadına gelir. En fermente hali onun en fazla yarar verdiği hal olduğu söylenmektedir. Sabahları aç karnına meyve sularına katılarak içilebileceği söylenir. Günlük bir limit olmaması ile birlikte, ilk deneyenler için yarım bardak ile başlamaları söylenir.
    Peki Bu Çayın Faydaları Nedir?
    1. Detokfikasyon etkisi yani toksinleri yok edici etkisi olduğu söylenir ve en çok karaciğer hücreleri üzerine etkilidir.
    2. Az miktarda kafein bulunur. Ayrıca B vitamini ve demir açısından zengindir
    3. Sindirim sistemi üzerindeki etkisine bakacak olursak mide ülserine iyi geldiği ve reflü de oluşan şikâyetleri giderdiği söylenmektedir.
    4. Güçlü bir antioksidandır.
    5. İçerisinde bulunan glukarik asidin kanser önleyici olduğu söylenmektedir.
    6. Metabolizmayı arttırır.
    Çayın belirgin yan etkisi bulunmamakta olup, kontamine riski fazla olmasından dolayı immun sistemi zayıf olan kişilerin tüketmemesi istenir. Ayrıca gebelerin, kanserli hastaların ve diyabet olan kişilerin tüketmemeleri önerilir. Bu kişilerin doktorundan tavsiye almaları gerekmektedir.