•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • BAYRAMDA TATLI TÜKETİRKEN AŞIRIYA KAÇMAYIN

    Dyt.Buket Adanç - Online Diyetisyen Online Diyet Programı ve Listesi  BAYRAMDA TATLI TÜKETİRKEN AŞIRIYA KAÇMAYIN

    BAYRAMDA TATLI TÜKETİRKEN AŞIRIYA KAÇMAYIN

    Bayramlar baklava, çikolata vb. tatlıların en sık tüketildiği günler… Bu günlerde aşırıya kaçıp kilo alabiliyoruz. Peki, bayram tatilini tartıdaki ve kan değerlerindeki rakamlarla oynama yapmadan atlatabilmenin yolları neler? Diyetisyen Bukent Adanç, bayramda sağlıklı beslenme konusunda ipuçları veriyor… BAKLAVADA AŞIRIYA KAÇMAYIN Öncelikle hissettiğiniz açlık duygusuna kulak verin. Gerçekten aç hissettiğiniz için mi, yoksa mutluluk/mutsuzluk duygularını yaşadığınız için mi yiyorsunuz? Eğer cevabınız açlığınızın duygusal olduğu yönündeyse hemen o börekli baklavalı tabağı bırakın! “Hayır” kelimesi, kolay düşünülen ama zor telaffuz edilen bir kelimedir. Misafirlikte sadece “hayır” diyemediğiniz için yediğiniz 2 dilim baklavanın, vücudunuza maliyetinin yaklaşık 540 kalori olduğunu unutmayın. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih ederseniz alacağınız kaloriyi yarıya indireceğiniz gibi günlük kalsiyum ihtiyacınızın ¼’ini karşılamış olursunuz. Aynı gün içerisinde yediklerinizin hepsinin karbonhidrat olmamasına dikkat edin. Ekmek, hamur işleri, tatlılar, meyve, meyve suları ve asitli içecekler karbonhidrat gurubunda yer alır. Dolayısıyla aynı gün içerisinde hem börek hem de tatlı tüketmek gereğinden fazla karbonhidrat almanıza sebep olur. Gereğinden fazla alınan karbonhidrat vücudunuzda yağ olarak depo edilir.

    PORSİYON KONTROLÜ SAĞLAYIN

    Özellikle şeker, kolesterol ve tansiyon hastaları beyaz undan yapılan, içerisinde katı yağ bulunan ve tuzlu yiyecekleri tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmeliler. Yoksa bayram sonrası kan değerlerini görünce şok olabilirler. Ev ziyaretlerine öğünlerinizi yiyerek giderseniz, porsiyon kontrolünü sağlamak çok daha kolay olacaktır. Ev ziyaretleri veya kumsalda uzun güneşlenmelerin sonucunda ana öğünler yapılamıyor. Gün içerisinde öğünlerinizi kaydırabilirsiniz ancak tamamen atladığınızda kan şekerinizin ani yükselip düşüşü insülin dengenizi bozar ve daha fazla kilo almanıza sebep olur. Türk kültürünün en önemli parçalarından biri olan çay ve kahve ikramı yaz sıcaklarında yerini asitli içecekler ve meyve sularına bırakır. Bu içeceklerin hem basit şeker içermesi, hem de (çay, kahve ve asitli içecekler) kafein içeriği karaciğerinizde yağlanmaya sebep olabilir. Ayrıca kafein vücudunuzdan su atımına sebep olur. Bu nedenle her kahve fincanının ardından 2 bardak su içmelisiniz.

    İKRAM EDİLEN ÇİKOLATALARA DİKKAT


    Adı üzerinde, şeker bayramı… Yani ikramların başında şeker ve çikolata geliyor. Her ziyarette 1 adet çikolata bile yeseniz gün sonunda sadece çikolatadan 5-6 parça yemiş olursunuz ki bu da ortalama 1 tam çikolataya eşit. Yani ufak ufak parçalar birleşince, günün sonunda kocaman kaloriler eder. Bu yüzden bu bayram bir deneme yapın ve gittiğiniz bütün ziyaretlerde aldığınız çikolataları bir kapta biriktirin. Bayram sonunda ne kadar çok kalori aldığınızı fark edeceksiniz. Gün içerisinde sürekli dışarıda olduğunuz için su içmeyi ihmal etmeyin. Özellikle sıvı kaybının yoğun olduğu yaz aylarında sıvı elektrolit dengenizin bozulmaması için günde 2,5-3 litre suyu ihmal etmeyin.

    ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE SODA İÇİN 

    Asitli içecekler yerine sodayı tercih edin. Böylece az kalori, fazlaca mineral almış olursunuz. Hareket çok önemli. Özellikle tatilde olanlar denizin keyfini sadece kumsalda çıkartmayın. Attığınız kulaçların, yediğiniz dondurmaların kalorilerini dengeleyerek formunuzu koruyun. 



    Devamı İçin Tıklayınız...