•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Dora Dergisi Özel Sayısından | İZMİR DİYETİSYEN

    Dora Dergisi Özel Sayısından
    Dyt.Buket Adanç - Online Diyetisyen Online Diyet Programı ve Listesi  Dora Dergisi Özel Sayısından

    DORA DERGİSİ RÖPORTAJINDAN
    DORA Dergisi Özel Sayısındaki Röportajımda kariyerden, özel hayatıma kadar pek çok soruyu cevapladım. Beslenme tüyoları vermeyi de ihmal etmedim.
    Ben cevaplarken çok keyif aldım, umarım sizde okurken mesleğine aşık bu diyetisyenin hayatı ve beslenme konusundaki bilgilerinden keyif alırsınız…
    1.    Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?
    1988 yılında Ankara’da doğdum. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum ve İzmir hayranı birisi olarak mezun olduktan sonra buraya yerleştim. Özel bir poliklinik ve hastanede tecrübe edindikten  sonra 2012 yılında Dönüşüm Beslenme Danışmanlığı’nı kurdum.Mesleğime en önemli katkının insan iletişimi olduğunu düşündüğüm için St. Clements Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında Tezli Yüksek Lisansıma devam etmekteyim.
    Mesleği seçmemdeki en önemli sebep, ergenlik döneminde aldığım kilolar sebebiyle bir diyetisyenin kapısını çalmam oldu. O dönemde hızla ideal kiloma inerken değişen tek şey beden ölçülerim olmadı. Daha pozitif, daha özgüvenli ve dolayısıyla daha başarılı olmama katkı sağladı. Bende bu olumlu dönüşümü yaşayan birisi olarak diyetisyen olmaya karar verdim. Yani iyi bir diyetisyenin, hayatınıza yapacağı sihirli dokunuşun önemini bilerek bu işe başladım diyebilirim. 

    2.    Ofisinizde çok renkli bir mutfak var. Burada neler yapıyorsunuz?
    Aslında mutfak konusundaki ilgim diyetisyen olmadan önceki döneme dayanıyor fakat beslenme uzmanı olarak çalıştığımdan beri besinlerin kalorileri ve sağlıklı pişirme yöntemlerine karşı daha ilgili olmaya başladım ve bunun sonucunda Dönüşüm Mutfak’ı kurdum. Bu mutfakta, danışanlarımın reçetelerine hem sağlıklı hem de lezzetli yiyecekler yazmak ve sıkılmadan diyet yapmalarını sağlamak için diyet yemek tarifleri denemeleri yapıyorum. Ayrıca bu diyet yemek tariflerinin yapılışlarının olduğu bir YouTube Kanalım var ve düzenli olarak kanalımda paylaşım yapıyorum. Eylül itibari ile sağlıklı pişirme yöntemleri ve diyet yemekleri ile ilgili workshoplar düzenlemeye başlayacağız.

    3.    Doğal beslenmenin ve sağlıklı diyetin öncelikli şartları nelerdir? Sizce başarılı bir diyet listesi nasıl olmalıdır?
    Doğal beslenmenin birincil şartı; organik (katkısız) mutfak alışverişi ve ev yemeği yapmaktır. Başarılı bir diyet listesi, yaşam boyu sürdürülebilmelidir. Yani kişinin hayat şartlarına uygun olmalıdır. Tek tip ve düşük kalorili diyetler insan metabolizmasını da psikolojisini de yıpratmaktadır.
    4.    Kilo verirken en çok yapılan hatalar nelerdir? Okuyucularımıza nelerden uzak durmalarını önerirsiniz?
    Kilo verirken yapılan en büyük hatalar; tek tip beslenme, popular diyetlerle hızla sonuç alma çabası, zayıflama hapları kullanımı, çok düşük kalorili diyetler ile metabolic sendrom gelişmesine neden olma, gereğinden yoğun spor yaparak kaslarda kayba sebep olma, fazla bitki çayı kullanarak böbrekleri yormak vb… Bu yüzden sağlıklı kilo vermek için işin uzmanı olan diyetisyenden yardım almak sağlığınız için yapacağınız en önemli yatırımdır.
    5.    Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek isteyenlere verebileceğiniz tavsiyelerden söz edebilir misiniz?
    Hayatın her aşamasında olduğu gibi burada da en önemli nokta; denge… Et, sebze, süt ürünleri, tahıl ürünleri, meyve ve yağ grubunu dengeli kullanarak vücudun bütün ihtiyaçlarını sağlayabiliriz. Bu dengeyi oturtmanın birincil şartı ise 3 ana, 3 ara öğün kuralını uygulamaktır. Öğünlerinizin birisi sebze, birisi et yoğunluklu olmalı, ara öğünler ise meyve,süt ve yağlı tohumlardan oluşmalıdır.
    6.    Metabolizmamızı hızlandırmak için neler yapmalıyız? Suyun günlük yaşantımızdaki önemi nedir?
    Zayıflama sürecinde en önemli noktalardan birisi metabolizmayı hızlandırmaktır. Metabolizmayı hızlandırmak için günde 30 dakika yürüyüş, 3 litre su ve 2 fincan yeşil çay tüketebiliriz. Bunun yanı sıra brokoli, hindi, ananas, yogurt, yulaf ezmesi gibi metabolizma hızını yükselten yiyecekleri menünüze dahil etmek metabolizma hızınızı arttırır. Büyük çoğunluğu sudan oluşan vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için su olmazsa olmazımızdır. Özellikle metabolizma hızını yakından etkileyen karaciğerin hızla çalışmasını destekler.
    7.    Sürekli olarak sağlıklı ve fit kalabilmek için hayatımıza dahil etmemiz gereken ya da hayatımızdan çıkarmamız gereken şeylernelerdir?
    Hayatımıza dahil etmemiz gereken en önemli şey; spor ve düzenli yemek saati. Onun dışında uyku saati ve düzenide çok önemli. Çünkü gereğinden az veya fazla uyumak kilo artışı veya kaybına sebep olabiliyor.
    8.    Kilo alırken veya verirken herhangi bir ilaç kullanılmasını doğru buluyor musunuz?
    Zayıflama ilacı adı altında kullanılan hiçbir ilacı sağlıklı bulmuyorum. Ancak kişinin kilo almasına sebep olan insulin direnci, tiroid veya benzeri bir rahatsızlığı varsa ve buna bağlı olarak ilaç kullanması gerekiyorsa bu mümkün. Zaten hormonal dengeyi sağlayan bu ilaçlar kilo vermeye de dolaylı yoldan katkı sağlıyor.

    9.    Şuan internette ve sosyal medyada beslenmeyle ilgili birçok hesap, birçok site, birçok kişinin önerileri var. Bunların bazıları doğru bazıları isebilgi kirliliği oluşturuyor. Sizin güvenilir bulduğunuz veya sürekli takip ettiğiniz kaynaklar neler?
    Beslenme bilimi son 10 yıl içerisinde oldukça popular hale geldi. Dolayısıyla eğitimi olan olmayan herkes bu sektörü maddi kaynak haline getirdi ve doğruluğu kanıtlanmamış pek çok bilgi yayılmaya başladı. Bu yüzden ilk tavsiyem beslenme konusunda eğitimli kişilerin sosyal medya hesaplarını ve internet sitelerini takip etmeniz. Daha ayrıntılı bilgi için ise google akademinin bilimsel sitelerine göz atmanızı tavsiye ederim.

    10.    Fikir ve önerilerinizi paylaşmak içinkullandığınız bir blog sayfanız var. Orada en çok aldığınız sorular neler, sizi takip edenler ile aranızdaki iletişimde blog ne tür kolaylıklar sağlıyor?
    Blog sayfamda en çok karşılaştığım sorular; kilo verme ve yemek pişirmek ile ilgili. Özellikle son dönemde popular hale gelen besinleri ne şekilde tüketmek gerektiği, porsiyon ölçülerinin nasıl ayarlanması gerektiği hakkında bilgi almak isteyen pek çok kişi için büyük kolaylık oluyor. Çünkü blog sayfamda hem diyet yemek tarifleri hem de içerisindeki besinler hakkında ayrıntılı bilgi var.
    11.    Sağlık ve beslenme konusunda etkenlerden biri psikoloji. Kilo almaya veya vermeye çalışan kişilere psikolojik yönden nasıl destek oluyorsunuz, motivasyonlarını nasıl sağlıyorsunuz?
    Özellikle sürekli kilo problem yaşayan, defalarca diyet yaparak kilo veren ancak kilosunu koruyamayan pek çok kişi yeme bozukluğu problem yaşamakta. Halk dilinde stresten kilo almak olarak adlandırdığımız bu durum aslında bir tür bağımlılık ve psikolojik dinamikleri diğer bağımlılık türleri ile aynı. Bu nedenle kişilere farkındalık kazandıracak alıştırmalar ve motivasyon seansları uyguluyoruz. 
    12.    İnsanlar katkı maddeli gıdalardan kaçınmakistiyor. Sizin ‘şu gıdaları dışarıdan almayın, hazır kullanmayın, kendiniz yapın veya doğalyetişmiş/üretilmiş olanından bulun’ dediğiniz ürünler neler?
    Hazır çorbalar, hazır soslar ve krakerler monosodyumglutamat yani çin tuzu dediğimiz katkı maddesini içeriyor ve bu maddenin uzun süre kullanımı kanserojen. O yüzden bu ürünler kesinlikle evde yapılmalı. Ayrıca yogurt, meyve suyu ve limonata gibi besinler de ev yapımı tercih edilmeli.
    13.    Kendi hayatınızda uyguladığınız, okuyucularımıza tavsiye edebileceğiniz beslenme önerileri var mı?
    Kızartma yerine fırında pişirme yöntemi en sık kullandığım pişirme şekli. Bunun dışında şeker yerine bal veya pekmez gibi doğal ürünleri veya bitkisel tatlandırıcıları tercih ediyorum. Antioksidan alımımı desteklemek adına kırmızı, mor ve turuncu yiyecekleri mutlaka kullanıyorum. Vejeteryan değilim ama et ürünleri ilea ram çok iyi değil. Bu nedenle kurubaklagilleri ve soya ürünlerini daha sık kullanıyorum. Senede iki kere vücudumun temizlenmesi için detoks programı uyguluyorum. Ancak bu detoks programlarının 3-7 gün aralığında olmasına özen gösteriyorum çünkü uzun süren detoks programları böbrekleri yorabilir.

    14.    Bos zamanlarınızda neler yaparsınız?
    Seyehat etmeyi, gezdiğim yerlerde farklı lezzetler denemeyi ve fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Bu deneyimlerimi paylaştığım bir seyehat blogum var. Bunun dışında en çok kitap okumaya vakit ayırıyorum. Sanırım başka bir dünyanın kapılarını araladığı için beni en çok dinlendiren zaman dilimi diyebilirim. En büyük hayalim birgün roman yazmak… 
    15.    Kendinize yatırımınız nasıl olur, kendinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?
    Her insanın beslendiği hayat damarları farklıdır. Ben okumayı çok seven birisi olarak kişisel gelişimime bu yönde katkı sağlıyorum. Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yapıyor olmamında hem kişisel gelişimime hem de işime olan katkısı oldukça fazla. Çünkü iyi bir diyetisyen, karşısındaki insanı iyi analiz edip, çözüm üretebilmelidir. Bunun dışında yurt içinde veya yurt dışında yeni açılan kurslar veya seminerlere katılmaya çalışıyorum.
    16.    Sizin favori besininiz nedir?
    Bir diyetisyen olarak, benim hayatımda çocukluğumdan bu yana yerini kaptırmayan tek besin kırmızı elma.
    17.    Yapmaktan keyif aldığınız yemek?
    Diyetisyen olmadan önce normal pizza, diyetisyen olduktan sonra light pizza.