
TAVUK ETİ HAKKINDA ÖZET BİLGİLER
Bir diyetisyen olarak diyet listelerime tavuk eti yazdığımda ilk aldığım tepki “ Diyetisyen olarak tavuk etini öneriyor musunuz? Ben kesinlikle tüketmek istemiyorum, benim diyet listeme yazmayın, lütfen” Tavuk eti hakkındaki pek çok haber maalesef doğru, yani hormonlu. Bu durumda organik tavuk tercih edebilir böylece faydalarından mahrum kalmamış olursunuz.
Eveettt, gelelim tavuk etinin faydalarına;
- Öncelikle beyaz et çeşitleri kırmızı ete göre daha yüksek oranda protein içerir.
- Yumurta ve sütten sonra en yüksek protein oranına sahip besindir.
- Özellikle protein alımı çocuk gelişiminde, yapım aşamasında olan vücut için çok önemlidir.
- Spor yapan bireylerin kas kütlelerini arttırmasında tavuk eti gibi yüksek protein içeren besinlerin önemli bir yeri vardır.
- Proteinlerin sindirimi daha yavaş olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yani diyet yapan kişilerin menüsünde tavuk mutlaka yer alması gereken besinlerden birisi.
- 100 gr tavuk etinde yaklaşık 20-25 gr protein bulunur.
- Tavuk etinin kolesterol oranı ve yağ oranı düşüktür.
- Niasin, B2, B6 ve B12 vitaminleri açısından zengindir.
Tavuk Etini Pişirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Hangi et çeşidi olursa olsun, hafif veya orta sıcaklıkta uzuncа bir sürede pişirilmelidir. Böylece besin değeri açısından çok az kayba uğrar. Et yüksek ısıda piştiği taktirde et proteinleri katılaşarak suyunu burakır ve besin değerini kaybeder. Yüksek sıсaklık derecesinde en çоk kayba uğrayan B1 vitaminidir. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla B12 vitаmini ve folat kaybına sebep olur. Pişirilen etin lezzeti artar, sindirimi kolaylaşır. Haşlama ve ızgаrа yаpılаrаk pіşіrіlen tаvuk etіnіn ѕindirimi, yağda kızarmışına göre daha hızlıdır. Zaten yаğdа kızarmış vеya atеşе çok yakın pişirilen etlerde nitrozаmin yani kansere sebep olan zararlı kіmyasallar oluşabilir. Bu nedenle etin yanmış, kararmış olan kısımlarını tüketmeyiniz.
Naѕıl Saklanmalı?
Tavuk eti pişerken iç sıcaklığının 70 derecenin üzerine çıkması önemlidir. Özellikle tavuk eti mikroorganizmalar için çok elverişli olduğu için, bozulma riski yüksektir. Bu yüzden piştikten sonra hemen tüketilmeli veya 2 saat içerisinde buzdolabına kaldırılmalıdır. Pişmeden tavuk etini yarım saatten fazla oda sıcaklığında bekletmeyiniz, buzdolabı veya derin dondurucuya kaldırınız.
Diyetteyim, hep aynı besinleri tüketiyorum veya haşlanmış tavuk tüketmekten bıktım diyorsanız da İnternet Sitemizin Yemek Tarifleri bölümünde veya YouTube Kanalımızda tavuk etinin en lezzetli hallerini bulabilirsiniz. Diyetisyeninizden, diyet yemek tariflerini takip etmeyi unutmayın, sağlıkla kalın…
DİYETİSYEN BUKET ADANÇ