
İZMİR’DE ÇOCUK DİYETİSYENİ
Altı senedir sürekli yenilikler ile hem kendi mesleki gelişimimi hem de danışan memnuniyetimi arttırmak için geliştirdiğim projelerden en ilgi çekeni çocuk diyetisyeni olarak çocuk beslenmesine yönelik özel bir oda tasarlamam oldu. Bütün yiyecek ve içeceklerin maketinin ve oyuncak bir mutfağın bulunduğu bu rengarenk odada çocuklar sağlıklı beslenmeyi oyun oynayarak öğreniyorlar. Böylece kilo verme süreçlerini hem eğlenerek hem de öğrenerek geçirmiş oluyorlar. Özellikle bana başvuran anne babalar çocuklarına diyet yaptırmak konusunda endişeli oluyorlar. Bu yüzden bende bu yazıyı yazıp size bir nebze olsun aydınlatmak istedim.
ÇOCUKLAR DİYET YAPAR MI?
“Diyet” kelimesi latince beslenme anlamına gelmektedir. Yani medyanın bize lanse ettiği gibi aç kalmak demek değildir. Dolayısıyla diyet yapan çocuklar diğerlerine göre daha düzenli beslenirler. Daha düzenli sebze, meyve, süt ürünleri, yağlı tohumlar, ve et ürünlerini tüketirler.Bu durum, kemik gelişimini olumlu etkiler ve boy uzama süreçleri daha hızlı olur.
ÇOCUKLARA UYGULANAN DİYET DÜŞÜK KALORİLİ MİDİR?
Sadece çocuklar için değil herkes için geçerli olan en önemli kural; kişinin yaşına, boyuna, cinsiyetine göre gerekli olan enerjiyi sağlayan bir diyet programı düzenlemektir. Yani aslında kilolu çocuk veya kilolu birey daha fazla enerji aldığı için kilo problem yaşamaktadır. Bir diyetisyen olarak bizim yaptığımız şey ihtiyacı olan enerjiyi vererek çocuğun bu süreçte yavaş yavaş normal kiloya ulaşmasını gözlemlemektir. Yani kilo kaybı normal ölçülerde beslenmenin bir sonucudur.
ÇOCUKLARDA DİYET MOTİVASYONU
Çocuk diyetisyeni olarak yapmamız gereken en önemli şey çocuğa bu sürecin “normal” yani olması gereken bir durum olduğunu ifade edebilmektir. Yemek düzenindeki çok hızlı ve radikal değişimler çocuğun bu süreçten uzaklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle diyet sürecinde, her hafta düzenli görüşmelerde ufak değişikliklerle yaşam tarzı değişimini uzun sürece yayabilmek gerekir. Böylece hissetmeden ve kalıcı alışkanlıklar kazanan çocuk, bu alışkanlıklarını yaşam boyu devam ettirir.
ANNE BABANIN DİYET SÜRECİNDEKİ TUTUMU
Anne ve babaların en önemli varlıkları çocuklarıdır. Bu nedenle çocuğun zorlanabileceğini hissettikleri durumlarda korumacı bir tutum sergileyebilirler. Ancak bu durum çocuğun iradesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu noktada anne ve babalardan diyetisyen olarak tek istediğimiz çocuğa olumlu bakış açısı geliştirmede ve iradeli olması konusunda destek olamasıdır. Çünkü şimdi ölçüsüz yenen abur-cubur yiyecekler, gelecekte sağlıklı bazı besinleri bile ölçülü yemeleri gereken hastalıklara davetiye çıkartabilir.
ÇOCUK BESLENMESİNDE MUTLAKA OLMASI GEREKEN YİYECEKLER
-1-2 su bardağı süt, yoğurt veya 2-4 su bardağı ayran
-1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir ve 1 adet yumurta
-Yarım kepçe bulgur pilavı veya makarna
-2 yumurta büyüklüğünde et, balık,tavuk ya da bir kepçe kuru baklagil yemeği
-1-2 kepçe sebze salatası
-3-6 dilim tam buğday ekmeği
-2-3 adet meyve yemelidir.
ÇOCUK BESLENMESİNDE VİTAMİN VE MİNERAL TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR?
Eğer çocuk diyetisyeni eşliğinde sağlıklı bir yeme düzeni oluşturduysanız veya yukarıdaki besinleri yeterli ölçüde tüketiyorsanız o zaman dışarıdan vitamin ve mineral takviyesine gerek kalmaz. Ancak yeme bozukluğu olan çocuklarda yani gereğinden az veya çok besin tüketen çocuklarda dışarıdan tablet tüketimi önerilmektedir.
Zaman zaman blog sayfamda veya makalelerde sizlere çocuk beslenmesi ile ilgili yazılar hazırlamaya devam edeceğim. Merak ettiğiniz sorular için [email protected] veya [email protected] adresinden bize sorunuzu iletebilirsiniz.
Kilo alma veya verme sürecinin sağlığınızı yakından etkilediğini, özelliklede büyüme ve gelişme süreci gibi önemli bir dönemde bu işi en doğru şekilde yapmanın önemini unutmayın ve alanında uzman bir çocuk diyetisyeni eşliğinde bu süreci geçirin.
İzmir çocuk diyetisyeni olarak ben ve ekibim profesyonel hizmet sunmak için Alsancak’da bulunan ofisimizde sizlere yol göstermekten büyük mutluluk duyacağız…
BESLENME VE DİYET UZMANI BUKET ADANÇ