•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Bitkisel Destek Yazı Serisi 5. Bölüm - Ginkgo Blobanın Faydaları | İZMİR DİYETİSYEN

    Bitkisel Destek Yazı Serisi 5. Bölüm - Ginkgo Blobanın Faydaları
    Dyt.Buket Adanç - Online Diyetisyen Online Diyet Programı ve Listesi  Bitkisel Destek Yazı Serisi 5. Bölüm - Ginkgo Blobanın Faydaları

    . Ginkgo Biloba’nın Faydası Var Mı?
                Sınav dönemlerinde sınava girecek olanlar, doğal olarak kapasitelerini maksimumda kullanabilmek için değişik önerileri değerlendirmeye çalışıyor. Bence burada en önemli husus, bilinçsizce her öneriden bir yarar beklemek olacaktır. Ginkgo biloba beyin damarları içerisind tabaka(plak) oluşumunu azaltarak kanın daha hızla dolaşmasını, dolayısıyla plak oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkabilecek hafıza zayıflamasını azaltır. Kısacası kapasiteyi artırmaz ama daha yüksek verimle kullanmaya yardım eder. Yani Ginkgo vererek bir insanı Einstein yapmak mümkün olmaz. Gençlerde genel olarak plak oluşumu riski minimumdur. Ancak yaş ilerledikçe yaş oluşumu arttığı için hafızada giderek zayıflama görülebilmekte ve dolayısıyla Ginkgo’nun ilerleyen yaşlarda kullanılması önerilmektedir.
                    Diğer taraftan bazı kaynaklarda hafızayı güçlendirmek için Ginkgo çayı önerilerine rastlanmaktadır. Ginkgo’yu çay olarak içmenin hiçbir yararı olmaz, ilaç olarak kullanmak gerekir. Benim önerim sınavdan önceki dönemde en az 1 ay süre ile sürekli olarak kullanılması. Eğer kişi 35 yaşın altındaysa piyasada eczanelerde satılan Ginkgo özütü ile birlite vitamin ve mineralleri içeren kapsüllerden alması, kapasiteyi daha yüksek verimle kullanmaya yardımcı olur. Önemli bir husus, piyasadaki bazı Ginkgo kapsüllerinin içerisinde doğrudan yaprak tozu bulunuyor. Bu tip preparatlardan fazla bir yarar beklememek gerekir, mutlaka “Ginkgo yaprak özütü” olmalı. Tabii aldığınız ürünün güvenilir firmalara ait olması önemli.
                    Gingko ölüyü diriltir mi!
                USA Today gazetesinde yer alan bir manşet, ülkemizdeki gazetelerde çok daha sonra yeni bir habermiş gibi yer aldı:”Ginkgo efsanesi çöktü.” Yaşları 72-96 arasında 3.069 kişiden yarısına günde iki defa 120 mg standart Ginkgo özütü taşıyan ilaç verilmiş, diğer yarısına ise boş ilaç verilmiş ve sonuçta algılama değerlendirmesinde herhangi bir fark görülmemiş. Aslında bu çalışma yeni değil, 2009 Kasım ayında önemli bir tıp dergisi olan Journal of Medical Association’da yayınlanan çalışmada elde edilen bulgular farklı parametreler değerlendirilerek tekrar yayınlanıyor. Bu çalışmada Ginkgo biloba’nın Alzheimer hastalığı üzerinde etkili olmadığına ilişkin sonuçlar yayınlanmıştı. Bu defa aynı çalışmada alınan sonuçlar değerlendirilerek, demans üzerinde etkisiz olduğu sonucuna varılmış. Ancak kalite sorunu aynı, çalışmada deneyde kullanılan değerlendirme yönteminin iyi işleyip işlemediğini ortaya koyacak referans bir ilaç ile karşılaştırma bile yapmamış. Zaten referans ilaç kullanılmış olsa dahi herhangi bir olumlu etki görülmesi mümkün olmazdı. Çünkü bu kadar ileri bir yaş grubunda(72-96 yaşlar) demansı, algılama bozukluğunu geri döndürebilecek bir ilaç henüz keşfedilmedi. Böyle bir ilaç keşfedildiğinde sanırım artık ölüleri de diriltmek mümkün olabilecek! Öyle ya ölmüş beyin hücrelerini onarabilen bir ilaç niye ölmüş insanları da tekrar hayata döndüremesin?
                    Kimlerin Ginkgo’ya ihtiyacı var?
                    Ginkgo biloba’nın algılama bozukluklarının önlenmesinde yararlı olabileceğini ortaya koyan bilimsel çalışmaların sayısı artık yüzleri geçti, binin üzerinde. Yani dünyada Ginseng ile birlikte üzerinde en çok çalışma yapılan bitkilerden biri. Şüphesiz bu çalışmaların hepsinde olumlu sonuçlar bildirilmiyor. Zaten bu hiçbir ilaç için mümkün olamaz. Bu nedenle deney sonuçlarının değerlendirilmesi yapılırken kullanılan Ginkgo özütünün kalitesi, standart olması, deney modelinin uygunluğu ve uygulanma süresi gibi hususlar göz önüne alınıyor. Yürütülen bilimsel değerlendirme (Cochrane, meta analiz) çalışmalarının sonuçları, Ginkgo’nun demans, Alzheimer hastalığı gibi yaşlanmaya bağlı olarak gelişen sorunların önlenmesi ya da geciktirilmesi hususunda yararlı olabileceğini ortaya koyuyor. Yani Ginkgo’nun esas işlevi koruyucu olması, plak oluşumu sonucu beyin hücrelerinde meydana gelebilecek hasarı azaltıyor, ancak hafif ve bazen orta derecede demanslarda tedavi edemese de ilerlemesini yavaşlatıyor.
                    Ginkgo’nun etkisiz bulunduğu çalışmaların arkasındaki gerçek
                Diğer taraftan, yine sıklıkla Gingko’nun etkisiz olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar ve yorumlar yayımlanıyor. Herkesin kafası karışmış durumda. Ginkgo etkili mi etkisiz mi? Bilimsel ilaçlara karşı kusur arayanlar “Bütün bitkiler gibi bunun da etkisi hayali, plasebo” diye ortaya çıkıyorlar. Mesela 2008’de yapılan bir klinik çalışmada hafif ve orta derecede bunama belirtileri görülen 176 hastaya 6 ay süre ile 120 mg Standard Ginkgo özütü uygulanması ile dikkati çeken bir gelişme sağlanamadığı bildiriliyor. İlaçların farklı deney tasarımlarında farklı etkiler gösterebilmesi sık görülen bir durum. Ancak bazı kişilerin “sadece olumsuz sonuçlara” bakarak “etkisiz” şeklinde yorumlarda bulunması ise bilimsel gerçeklere aykırı. Bu bir spor karşılaşması değil ki kim daha fazla gol atarsa kazansın ya da on çalışmadan altısı “olumsuz” diye değerlendirilsin. Bilimsel değerlendirmelerin en sağlıklı olanı “meta analiz” sonuçlarıdır ve bu tip analizlerin sonuçları da Ginkgo’nun etkili olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Tabii anahtar kelimeler “doğru adres” yani Ginkgo’nun etkili olduğu bilinen vakalarda kullanılması ve “doğru formülasyon” yani standart kalitede özüt ve preparatların kullanılması koşulu.
                    Aslında zihinlerde Ginkgo için oluşan “etkili mi, etkisiz mi?” sorusunun cevabı çok açık. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde yapılan bir analiz çalışmasında ülkemizde piyasada bulunan on üç Ginkgo ilacının içeriği araştırılmış. Sonuçlar gerçekten şaşırtıcı. Piyasadaki yedi ürünün içerisinde ginkolit bulunamamış, sadece rutin:kısa bir süre öncesine kadar standart Ginkgo özütü analizinde yararlanılan ve kolay temin edilebilen bir işaretleyici bileşen olarak kabul ediliyordu (bir flavonoid) tespit edilmiş. Buna karşılık standart Ginkgo özütü (EGb761 ve Indena) ile üretilen ürünlerin içerisinde glikgolit bulunabilmiş. Dolayısıyla etkili madde taşımayan ürünlerin, etki göstermesini beklemek de hayalcilik olur. Yani ürünün üzerind “standart Glinkgo özütü        yazması da ürün kalitesinin belirlenmesi bakımından bir güvence olmuyor. Hangi standart? Rutin mi, yoksa ginkgolit mi?
                    Ginkgo orta yaşlılarda da etkili mi?
                    Yeni yayımlanan bir çalışma Ginkgo’nun orta yaşta sağlıklı bireylerde hafızayı kuvvetlendirmek ve algılamayı geliştirmek amacıyla yararlı olup olmayacağı konusunda bilimsel bulgular ortaya koyuyor.
                    45-56 yaşları arasında 188 sağlıklı gönüllü bireylerin bir kısmına 6 hafta süresince günde 240 mg standart Ginkgo özütü (FGb761) taşıyan kapsüller, diğer kısmına ise boş ilaç (plasebo) veriliyor. Sonuçlar, çalışmanın başlangıcında ve ilaç uygulama süresinin sonunda yapılan bilimsel bellek analiz testleri ile değerlendiriliyor. Ginkgo’nun altı hafta sonunda sağlıklı orta yaşta bireylerde “numara hafızasını” belirgin bir şekilde geliştirdiği, ancak “geçilen yol hafızasını” belirgin bir şekilde etkilemediği gözlemlenmiş. Zaten yol hafızası ayrı bir yetenek.
                    Klinik çalışmaların sonuçları da benim şaka yollu mesajımı destekliyor: Ginkgo ile Einstein yaratamazsınız ama kapasitenizi daha etkin kullanabilirsiniz! Çalışmada süre boyunca yan etki değerlendirmesi de yapılmış ve Ginkgo uygulaması ile hiçbir yan etki görülmemiş. Bu arada bir konuya dikkatinizi çekmek isterim. Eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, Ginkgo’nun da kan sulandırıcı etkisini hesaba katmanız gerekir.
    ÖNERİLER/UYARILAR
                    Ginkgo özütü satın alırken nelere dikkat edilmeli?
                    Ginkgo’nun çay olarak etkili olması beklenemez. Bu bakımdan mutlaka güvenilir ve etkinliği bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuş standart özüt taşıyan ilaç şekillerinin (tablet/kapsül) kullanılması gerekir. Yukarıda bahsettiğim gibi, üzerinde “standart ekstre” olarak yazılı ürünlerin çoğu maalesef etkili bileşen olan ginkgolitleri taşımıyor. Bu nedenle eczanelerde satılan ve Sağlık Bakanlığı’ndan izin almış ilaçları kullanmamız gerekiyor.
                    Hangi sıklıkta ve ne miktarda kullanılmalı?
                    Kullanım miktarı amacınıza ve yaşa bağlı olarak günde 120-240 mg arasında değişmektedir.