•   BİZİ ARAYIN :   0507 652 1514 / 0507 652 1514
  • Bariatrik Cerrahi (Mide KüçültmeAmeliyatı) Nedir? Operasyon Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir? | İZMİR DİYETİSYEN

    Bariatrik Cerrahi (Mide KüçültmeAmeliyatı) Nedir? Operasyon Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
    Dyt.Buket Adanç - Online Diyetisyen Online Diyet Programı ve Listesi  Bariatrik Cerrahi (Mide KüçültmeAmeliyatı) Nedir? Operasyon Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Bilindiği üzere obezite gitgide artıyor ve bu da bariatrik cerrahinin daha çok önem kazanmasına yol açıyor.Bariatrik cerrahi kesin bir sonuç değil hatta sağlıklı bir yaşam için başlangıç sayılır.Bu cerrahi işlem sonucunda her şey bitmiş gibi düşünmemelisiniz aksine yaşam tarzınızda sağlıklı beslenme adına ciddi değişiklikler yapılmalıdır bu değişiklik sürecini de beslenme uzmanlarıyla en iyi ve en doğru şekilde geçirebilirsiniz.
    Bariatrik beslenme; bariatrik cerrahi ameliyatı kesinleşmiş kişilerin ameliyat öncesi sonrası beslenme terapilerini ve takibini kapsayan bir süreçtir. Özellikle balayı periyodu olarak bilinen ilk yıl bariatrik beslenme ilkelerinin alışkanlık haline getirilebilmesi açısından son derece önemlidir.
    Bariatrik beslenmeyi ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası beslenme diye ikiye ayırabiliriz. Ameliyat öncesi beslenme eğitimi kişiyi süreçle ilgili bilgilendirme, gerektiğinde ameliyat öncesi az da olsa kilo kaybı sağlama ve ameliyat sonrası beslenme terapilerine hazırlamaktır.
    Ameliyat sonrası beslenme terapileri ise 4 ayrı aşamadan oluşmaktadır. İlk 2 hafta proteinden zengin sıvı beslenme dönemi, 3.ve 4. hafta proteinden zengin püre beslenme dönemi, 5. ve 6. hafta proteinden zengin yumuşak beslenme dönemi ve 8. haftadan sonra proteinden zengin katı beslenme dönemi hastalarımızı beklemektedir.
    Ameliyat Öncesi Beslenme
    Ameliyat öncesinde beslenme sonrası kadar önemlidir.Ameliyata hazırlık sürecinde beslenmenize dikkat ederseniz iyileşmenizi hızlandırıp aynı zamanda kilo kayıp hızını arttırabilirsiniz.Bu yüzden kötü beslenmek yerine bir an önce değişiklik sürecine girilmelidir.
    Ameliyat öncesi yapılan diyet yüksek protein içeren,
    düşük kalorili,yağ ,karbonhidrat özellikle rafine şekerden uzak olmalıdır.
    Bu cerrahi işlem öncesinde şekerli içerikli yiyecekleri ,yüksek karbonhidrat  ve yağ içeren yiyecekleri azaltıp sürekli ve fazla miktarda yemektan uzak durmalısınız.Protein takviyesi alınabilir ve bunun yanında yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir.
    BARİATRİK CERRAHİ SONRASI BESLENME
     Hastalarda ameliyat sonrasında iştah neredeyse tamamen ortadan kalkmaktadır ve ufacık lokmalarla bile ciddi bir doygunluk hissi oluşturmaktadır.bu nedenle ameliyat ile yapılandırılan üst sindirim sistemlerinin yeni çalışma düzenine daha kolay adapte olabilmeleri,uzun dönemde bazı hayati protein,mineral ve vitamin eksiklikleri yaşamamaları ve en önemlisi yeniden kilo almamaları için uymaları gereken özel bir program uygulanır.
    Beslenme programınız başlangıçta sıvı sonra püre ve yumuşak daha sonra katı beslenmeye geçişten oluşacaktır.Sıvı alımınız sağlınız için çok önemlidir.ilk birkaç ay sıvı alımında zorlansanız bile sonrasında sıvı alımınız artacaktır. Dehidratasyon, kabızlık ve böbrek taşları riskini önlemek için günde 1800 ml sıvı tüketmeniz gerekir.
    CLEAR DİYET
    Gastrointestinal yolda herhangi bir sindirim süreci gerektirmeyen besinler yer alır.Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın sıvı olmalıdır.
    Amaç operasyon sonrası barsak hareketlerinin başlamasıdır.
    Su,toz protein destekleri,taze sıkılmış meyve suyu,0 meyve suyu,tanesiz ve şekersiz komposto suyu,şekersiz jeller,yağsız et suyu
    24 saatten sonra süt grubu dahil olur.ancak  light veya az yağlı yogurt ya da light veya laktozsuz süt tercih edilmeli
    1-2 gün surer.15 dakikada en fazla 30 ml olucak şekilde sıvı alınır.
    Sıvı.elektrolitle  takviyesi saglar ve az miktarda eneji sağlar.
    SIVI DİYET
    GI yolda minimum stimulasyon oluşturan besinler  yer alır.Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın sıvı olmalıdır Amaç sindirimi kolay protein ve karbonhidrat kaynakları sağlamaktır.
    Clear diyete ek olarak enteral formüller,yağsız yoğurt,süt,ayran,az yağlı peynirler,beyaz un,pirinç,şehriye ve modüler proteinler yer alır.
    10-14 gün sürer.
    60-90 dakikada bir en fazla 120 ml olucak şekilde sıvı alınmalı.
    PÜRE DİYET
    Gereksinimleri karşılayacak besinlerin sıvı ve yarı akışkan şrkilde hazırlandığı aşamadır.
    Verilen besinlerin tümü vücut ısısına yakın olmalıdır.
    Amaç,protein ve diğer besin öğesi gereksinimlerini doğal besinlerle karşılamaya başlamaktır.
    Diğer diyetlere ek olarak yumurta,kırmızı et,tavuk,balık(kıyma),tam buğday,çavdar,yulaf unları ve gastrointestinal yolda gaz,distansiyon şikayetlerine neden olmayacak sebzeler tüketilebilir.
    10-14 gün sürer ancak katı besin tolere edemeyen hastalarda süre 30-60 güne kadar uzayabilir.
    60-90 dakikada en fazla 120 ml olucak şekilde sıvı alınmalı.
    DEVAM PROGRAMI
    Gereksinimleri karşılayacak sağlıklı besineri katı ve yarı akışkan bir halde hazırlandığı aşamadır.
    Amaç,protein ve diğer besin öğesi gereksinimlerini doğal besinlerle gerektiğinde blenderden geçirerek karşılamaktır.
    Clear ve sıvı diyete ek olarak Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık (kırmızı et ve tavuk kıyma , balık küçük parçalar halinde) Tam buğday, çavdar, yulaf unları GI yolda gaz ve distansiyon şikayetlerine neden olmayacak sebzeler tüketilebilir.
    Katı ve sıvı besinler bir arada tüketilmemelidir
    60-90 dakikada en fazla 120 ml olucak şekilde sıvı tüketilmeli.